Σχολεία που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δράσεις τους στο Πρόγραμμα «Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο» τη σχολική χρονιά 2013 - 2014

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, Λευκωσία

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Στροβόλου, με αφορμή την Ενότητα 9 του μαθήματος «Γλώσσα και Πολιτισμός», με θέμα «Συσκευές & Διαδίκτυο», αποφάσισε να συμμετέχει στις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Οι μαθητές εκτός από την εκπαίδευση που δέχθηκαν από τους συντονιστές του Προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάλεξη για την ασφάλεια στο διαδίκτυο από λειτουργούς του Γραφείου Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας. Επίσης διάλεξη έκανε στο σχολείο και λειτουργός της Α.ΤΗ.Κ. Στις διαλέξεις είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις και να λύσουν τις απορίες τους σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.  

   

Οι μαθητές της Στ’ 2 αφού αξιοποίησαν το εκπαιδευτικό υλικό στο οποίο είχαν πρόσβαση, εξέτασαν τις δυνατότητες που μας προσφέρει το διαδίκτυο αλλά και τις παγίδες που πιθανόν να κρύβει η μη ασφαλής και χωρίς μέτρο χρήση του. Διαπιστώνοντας πόσο σημαντική  είναι η χρήση αλλά και η ασφάλεια στο διαδίκτυο, αποφάσισαν να κάνουν μια έρευνα ανάμεσα στα παιδιά του σχολείου, αλλά και γειτονικών σχολείων με στόχο τη διερεύνηση των γνώσεων και των στάσεων των συμμαθητών και συμμαθητριών τους σχετικά με το διαδίκτυο (δυνατότητες που παρέχει, παγίδες που κρύβει, τρόπος χρήσης, κ.λπ.). Στόχος τους ήταν να μάθουν τι γνωρίζουν οι συμμαθήτριες και οι συμμαθητές τους για το διαδίκτυο και κατά πόσο το χρησιμοποιούν με μέτρο και ασφάλεια.

Τα παιδιά συμμετείχαν σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και διεξαγωγής της έρευνας (ετοιμασία ερωτηματολογίου, επιλογή δείγματος, συλλογή δεδομένων, επεξεργασία δεδομένων στον Η/Υ σε εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα, ετοιμασία παρουσίασης αποτελεσμάτων) και παρουσίασαν τα αποτελέσματα στους γονείς, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους στην τελική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο σχολείο.

Έρευνα: «Χρήση και ασφάλεια διαδικτύου» (Αρχείο pdf)

 

Μια πολύ ενδιαφέρον δράση των μαθητών των Στ’1 και Στ’2 ήταν η έκθεση γελοιογραφίας που παρουσίασαν στην τελική τους εκδήλωση, με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τα παιδιά δέχθηκαν, κατά τη διάρκεια τεσσάρων εργαστηριακών μαθημάτων, την καθοδήγηση τριών γνωστών γελοιογράφων: του BOSS, του ΠΙΝ και της Σκεύης Σαββίδου. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους γελοιογράφους, να δουλέψουν μαζί τους, να γνωρίσουν τεχνικές σχεδιασμού γελοιογραφιών. Ετοίμασαν γελοιογραφίες με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο, οι οποίες περνούσαν μηνύματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 Δείτε τις γελοιογραφίες τους εδώ:  Γελοιογραφίες

 

Οι μαθητές της Ε’1 ετοίμασαν ενημερωτικό υλικό, όπως quiz, σελιδοδείκτες και αφίσες, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

 Κατεβάστε και παίξτε τα quiz των μαθητών: Quiz 1 (αρχείο ppsx), Quiz 2 (αρχείο ppsx)

 Δείτε το ενημερωτικό υλικό των μαθητών: αφίσα 1, αφίσα 2, αφίσα 3, σελιδοδείκτης 1, σελιδοδείκτης 2

 

Οι μαθητές της Ε΄1, στα πλαίσια και του μαθήματος της θεατρικής αγωγής, έγραψαν και πρωταγωνίστησαν σε θεατρικό δρώμενο το οποίο παρουσίασαν στην τελική τους εκδήλωση. Τα παιδιά κατάφεραν πολύ εύστοχα να ευαισθητοποιήσουν για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και έλαβαν τα συγχαρητήρια του κοινού.

Απολαύστε τους στο ακόλουθο βίντεο: 

 

Δημοτικό Σχολείο Αψιούς - Περιφερειακό

Οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του Δημοτικού σχολείου Αψιού ήρθαν σε επαφή με υλικό που αφορούσε την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, συζήτησαν και έκαναν έρευνα στο διαδίκτυο για να μάθουν βασικές συμβουλές και ως αποτέλεσμα εκφράστηκαν εικαστικά δημιουργώντας τις δικές τους αφίσες στον Η.Υ. στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.

Δείτε εδώ τις αφίσες των μαθητών: αφίσες  (pdf)

Οι μαθητές δημιούργησαν τον δικό τους κώδικα συμπεριφοράς για προήγηση στο διαδίκτυο μέσω της παραγωγής κόμικς. Μέσω των κόμικς που ετοίμασαν έμαθαν να προσέχουν στο διαδίκτυο, δίδαξαν τους μικρότερους και επειδή ετοίμασαν τα κόμικς σε πρόγραμμα παρουσιάσεων στον Η.Υ., κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Η.Υ. στο ολοήμερο, έμαθαν να χειρίζονται καλύτερα και το πρόγραμμα.

Δείτε εδώ δείγμα από τα κόμικς των μαθητών: κόμικ 1  (pdf), κομικ2 (pdf)

 

Δημοτικό Σχολείο Ερήμης, Λεμεσός

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των μικρών εκπαιδευτών για το διαδίκτυο του Δημοτικού Σχολείου Ερήμης για να δείτε τις δράσεις τους και για να κατεβάσετε το υλικό που ετοίμασαν:

 Με προσοχή να πλοηγείσ@ι

Οι μαθητές ετοίμασαν:

 • Παιχνίδι taboo
 • Κουιζ
 • Τρίπτυχα ενημερωτικά φυλλάδια 
 • Οικογενειακό συμφωνητικό συμβόλαιο για τη σωστή χρήση του διαδικτύου
 • Τραγούδι: 

Όλα αυτά μας τα παρουσίασαν σε εκδήλωση στις 28/5/14 στο σχολείο τους. Στην βιντεοπαρουσίαση των μαθητών που ακολουθεί  οι μαθητές παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο υλοποίησαν τις δράσεις τους. 

 

Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού, Λάρνακα

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού Λάρνακας ετοίμασαν μια βιντεοπαρουσίαση, την οποία μπορείτε να δείτε ακλουθώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί, για να μας ενημερώσουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Βιντεοπαρουσίαση 

kalo chorio

 

Οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του σχολείου εκπαίδευσαν τους συμμαθητές τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τους παρουσίασαν τα θετικά του διαδικτύου και ενημέρωσαν για του κινδύνους. Είδαν μαζί με τα άλλα παιδιά σχετικά φιλμάκια και τέλος τους έδωσαν συμβουλές για να προστατεύονται στο διαδίκτυο.

Τα παιδιά ετοίμασαν ένα τρίπτυχο φυλλάδιο στο οποίο ανάφεραν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση του διαδικτύου, αλλά παράλληλα επεσήμαναν και τους διάφορους κινδύνους που υπάρχουν από την αλόγιστη χρήση του. Τέλος έδωσαν απλές χρήσιμες συμβουλές για προστασία από τους κινδύνους αυτούς. Το φυλλάδιο μοιράστηκε στα παιδιά του σχολείου και ζητήθηκε όπως ενημερωθούν και οι γονείς καθώς και φίλοι ή άλλοι συνομήλικοι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη διαδικασία ετοιμασίας του φυλλαδίου το οποίο πληκτρολογήθηκε από τα ίδια και περιλάμβανε και δείγμα δικών τους αφισών που ετοίμασαν στο μάθημα τέχνης.

Τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο 

 

 

Δημοτικό Σχολείο Παλαιχωρίου – Περιφερειακό, Λευκωσία

Οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του Δημοτικού Σχολείου Παλαιχωρίου κάλεσαν τους γονείς και την κοινότητα τους σε εκδήλωση που ετοίμασαν στις 14 Μαρτίου 2014. Τα παιδιά πήγαν στην πλατεία του χωριού, τοποθέτησαν τις αφίσες της εκδήλωσής τους (αφίσα 1, αφίσα 2) σε κεντρικά σημεία και τραγούδησαν στους χωριανούς το τραγούδι που έγραψαν, προσκαλώντας όλους στο σχολείο για να τους εκπαιδεύσουν.

Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης οργάνωσαν την εκδήλωση και το περιεχόμενό της στη διάρκεια των μαθημάτων της Πληροφορικής, της Μουσικής και της Θεατρικής Αγωγής και μας εξέπληξαν με τα ταλέντα τους!

 

 Η εκδήλωση περιλάμβανε:

 

Δημοτικό Σχολείο Πάφου Θ΄ Κουπάτειο, Πάφος

Οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του Κουπάτειου Δημοτικού Σχολείου Πάφου, έτυχαν ενημέρωση από ειδικό σε θέματα διαδικτύου και συζήτησαν μαζί του για να καταλήξουν στους βασικούς κανόνες ορθής χρήσης του διαδικτύου. Μέσα από την παρουσίαση και τη συζήτηση αντιλήφθηκαν πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το διαδίκτυο αν δεν το αξιοποιούμε σωστά, έλυσαν οποιεσδήποτε απορίες είχαν σχετικά με θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και καθόρισαν σαν ομάδα τους κανόνες του «έξυπνου χρήστη» του διαδικτύου.

IMG 0484

Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισαν, ενημέρωσαν μαθητές και δασκάλους του σχολείου τους για τη χρησιμότητα αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου. Μέσα από τη συζήτηση που κατεύθυναν οι μαθητές επισήμαναν τους κανόνες ορθής χρήσης του διαδικτύου. Ένα κουίζ από τους μικρούς εκπαιδευτές ήταν η αφόρμηση για να ξεκινήσει η συζήτηση. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια παρουσίασης στο Power Point και συνοδευτικών βίντεο, τα παιδιά εξέφρασαν τις απορίες και τις ανησυχίες τους και πήραν απαντήσεις από τους μικρούς εκπαιδευτές.

paphos

Οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο, του Δημοτικού Σχολείου Πάφου Θ’, έφτιαξαν και κόμικς για να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους να προβληματιστούν για ζητήματα ασφαλής χρήσης του διαδικτύου. (Κόμικς)

Οι μαθητές μετά την ενημέρωση των μαθητών των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, προκήρυξαν διαγωνισμό αφίσας και ποιήματος. Οι μικροί εκπαιδευτές ανέλαβαν τη δημιουργία εντύπου για την προκήρυξη του διαγωνισμού, την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αποτελούσαν επίσης την κριτική επιτροπή για την ανάδειξη των νικητών.

 

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Γ΄, Αμμόχωστος

Οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Σωτήρας πέτυχαν τον σκοπό τους να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς των μικρών εκπαιδευτών για το διαδίκτυο, αλλά και του υπόλοιπου σχολείου που εμπλάκηκε στις δράσεις τους, ήταν:

 • Δημιουργία 6 βίντεο και παρουσίασή τους στους συμμαθητές τους.
 • Δημιουργία ενημερωτικών καρτών για γονείς και εκπαιδευτικούς.
 • Συγγραφή τραγουδιών και παρουσίασή τους στον διαγωνισμό τραγουδιού που οργανώθηκε στο σχολείο, τις 27 Μαΐου 2014, με τίτλο «The Voice of Sotira».
 • Ενημέρωση των συμμαθητών τους και μαθητών της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων του Α’ Δημοτικού Σωτήρας και Β’ Δημοτικού Σωτήρας σε επίσκεψή τους στα σχολεία.
 • Διοργάνωση ημερίδας στο σχολείο με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». Οι συμμαθητές τους είχαν την ευκαιρία να περάσουν από διάφορους σταθμούς, όπου συμμετείχαν σε ποικίλες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σχολείου για το Πρόγραμμα Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο για να ενημερωθείτε για τις δράσεις των μαθητών του σχολείου και να δείτε την εκπληκτική τους δουλειά: 

http://dim-sotira3-amm.schools.ac.cy/programmata/mikroiekpedftes/ 

sotira

 

Γυμνάσιο Ζακακίου, Λεμεσός

Η ομάδα των μικρών εκπαιδευτών για το διαδίκτυο του Γυμνασίου Ζακακίου μοιράστηκε σε υπο-ομάδες για να υλοποιήσει 7 δράσεις για τις οποίες δούλεψαν σκληρά ώστε να υλοποιηθούν. Κάθε δράση είχε ένα συντονιστή και μια ομάδα παιδιών που είχαν το δικό τους ρόλο στην δράση.

Η πρώτη δράση είχε ως σκοπό την ενημέρωση παιδιών και γονιών μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων στο σχολείο και στο εμπορικό κέντρο My Mall κατά τη διάρκεια του πανηγυριού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Πατήστε την εικόνα για να κατεβάσετε το ενημερωτικό φυλλάδιο που έφτιαξαν και διένεμαν οι μαθητές.

 zakaki-4filladio

Η δράση 2 ήταν η δημιουργία μια ηλεκτρονικής παρουσίασης για την ενημέρωση των παιδιών σε δημοτικά σχολεία της περιοχής για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι μαθητές επισκεύτηκαν δημοτικά σχολεία της περιοχής και τους ενημέρωσαν για τα πράγματα που πρέπει να προσέχουν στο διαδίκτυο. (Παρουσίαση) zakaki-parusiasi

Η 3η τους δράση ήταν η δημιουργία animation με το πρόγραμμα Alice3 με σκοπό την ενημέρωση των μικρότερων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στο animation αναφέρονται στις διαδικτυακές απάτες και η δημιουργία του βίντεο ήταν ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν να δημιουργούν animation.

 zakakivideo1

 Η επόμενη τους δράση ήταν η δημιουργία μιας παιδικής θεατρικής παράστασης που θα γινόταν με παντομίμα και ένα αφηγητή. Οι μαθητές συνεργάστηκαν και έγραψαν το σενάριο, σκηνοθέτησαν και πρωταγωνίστησαν, διασκεδάζοντας την διαδικασία. Οι μαθητές είδαν την κατάσταση από τα μάτια του θύματος της ηλεκτρονικής παρενόχλησης έτσι προβληματίστηκαν και μοιράστηκαν τις συμβουλές τους στους συμμαθητές τους. Αυτή η παράσταση έχει σκηνοθετηθεί και παρουσιάστηκε σε βίντεο.

 zakakivideo2

Τα παιδιά έφτιαξαν ακόμα ένα βίντεο, 30 δευτερολέπτων αυτή τη φορά, με τα μηνύματα που ήθελαν να περάσουν στους συμμαθητές τους.

 zakakivideo3

Οι μαθητές, επιπρόσθετα, δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο γνώσεων για τους γονείς, σχετικά με το διαδίκτυο και τις δραστηριότητες των παιδιών τους. Δείτε τα αποτελέσματα της διερεύνησής τους εδώ.

Στις 30 Μαΐου 2014, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο με στόχο την ενημέρωση των γονέων του σχολείου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδία τους στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αξιοποίησαν τα βίντεο που ετοίμασαν και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές στους γονείς τους. 

 

Γυμνάσιο Λατσιών, Λευκωσία

afisa

Αφίσα από τον Αλέξανδρο Κελεπέσιη

Οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο δούλεψαν πολύ για το Πρόγραμμα. Το σχολείο έχει παράδοση στην εκπαίδευση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο καθώς ως μέρος των εργασιών του στο Πρόγραμμα eΤwinning είχε ασχοληθεί με το θέμα. Οι μαθητές είχαν αρκετές συμμετοχές στον διαγωνισμό παραγωγής σύντομου βίντεο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τα βίντεο των μαθητών. Μάλιστα, το βίντεο Stop Cyberbullying πήρε έπαινο στον διαγωνισμό.

Βίντεο Μικρών εκπαιδευτών για το διαδίκτυο Γυμνασίου Λατσιών:

STOP CYBERBULLYING

11

 
 Δεύτερη ευκαιρία (Second chance)

 
 Ρύθμιση ζωής

 
 Ο μάγος

 

Let’s create a better internet together

 

 

 

Οι μικροί εκπαιδευτές έγιναν μικροί αρθογράφοι και έγραψαν για το περιοδικό του σχολείου τους @λάτσι άρθρα για να ενημερώσουν και να προβληματίσουν τους μαθητές να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με περισσότερη προσοχή.

Άρθρα:

 • e-φιάλτης   της Μικαέλας Σάββα
 • Η επέλαση των tablet   του Βασίλη Σταύρου
 • Ζωή μακρόστενη, εικονική   της Γεωργίας Χρίστου

Απόσπασμα του περιοδικού @λάτσι

latsia-cover

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (11 Φεβρουαρίου 2014), με πρωτοβουλία της ομάδας των Μικρών εκπαιδευτών για το διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο. Ετοιμάστηκε ένα φυλλάδιο με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και διαβάστηκε κατά τη διάρκεια των μαθητικών ραδιοφωνικών εκπομπών που διεξάγονταν τα διαλείμματα στην αυλή του σχολείου. Παράλληλα, στην αίθουσα γλωσσών, προέβαλλαν τα βίντεο που δημιούργησαν. Οι μαθητές έλαβαν ενεργά μέρος στο πανηγύρι για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στη Λευκωσία, διανέμοντας στο κοινό τα φυλλάδια που ετοίμασαν.

latsia-triptixo  latsia-triptixo2

Οι μαθητές επίσης, διεξήγαγαν έρευνα για τις συνήθειες των εφήβων όσον αφορά το διαδίκτυο. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν στο σχολείο (έρευνα).  

 

Γυμνάσιο Λινόπετρας, Λεμεσός

Οι μαθητές του Γυμνασίου Λινόπετρας ετοίμασαν παρουσίαση και ηλεκτρονικό κουίζ για την ασφάλεια στο διαδίκτυο για να επιμορφώσουν τους συμμαθητές τους.

Οι μαθητές για να μάθουν κατά πόσο οι συμμαθητές τους γνωρίζουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο και αν είναι έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουν διεξήγαγαν έρευνα στο σχολείο τους. Για την έρευνα ετοίμασαν ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και ζήτησαν από τους συμμαθητές τους να το συμπληρώσουν. Δείτε τι εντόπισαν εδώ: «Διερεύνηση για τη χρήση του διαδικτύου».

 Με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να κινήσουν το ενδιαφέρον των συμμαθητών τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο ετοίμασαν αφίσες.

Logo  File3

  File2  File1

Οι εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του γυμνασίου έφτιαξαν ταινία μικρού μήκους.

Δείτε την εδώ: Ταινία.

Οι μαθητές εντόπισαν εκπαιδευτικά βίντεο για την αποπλάνηση, τον εκφοβισμό, την παραπληροφόρηση, την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο τα οποία πρόβαλαν σε συμμαθητές τους δίνοντάς τους συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Μετά την ενημέρωση, η πλειοψηφία των συμμαθητών τους είπε ότι από τώρα και στο εξής θα είναι πιο προσεκτικοί στο διαδίκτυο.

 

Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίου Μάμαντος Τραχωνίου, Λεμεσός

Όλοι οι μικροί εκπαιδευτές δημιούργησαν αφίσες, είτε ατομικά είτε ομαδικά, για τους κινδύνους του διαδικτύου και για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων. Έγινε έκθεσή τους στο σχολικό χώρο και παράλληλα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου.

traxwni-posters

Η επόμενη δράση των μαθητών ήταν να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σε θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι που δημιούργησαν με τους συμμαθητές τους, βοηθώντας τους έτσι να μάθουν περισσότερα.

Κατεβάστε και παίξτε το παιχνίδι τους!

traxwni-quiz

 

Οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του Γυμνασίου Τραχωνίου έπαιξαν σε θεατρική παράσταση που ετοιμάστηκε με βάση ενημερωτικό βίντεο που εντόπισαν στο διαδίκτυο. Στην παράσταση διαφαίνεται ο κίνδυνος της αποπλάνησης ανηλίκου. Το θύμα της αποπλάνησης περιγράφει σε ένα φίλο του τι του συνέβηκε και επίσης παράλληλα μια ομάδα αφηγητών επεξηγεί αυτόν τον κίνδυνο και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

traxwni-theatriki

 

Γυμνάσιο Ύψωνα, Λεμεσός

ipsonas

Οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του σχολείου, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, ενημερώνοντας το κοινό στις 8 Φεβρουαρίου σε εμπορικό κέντρο της Λεμεσού όπου γινόταν το πανηγύρι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Μοίραζαν φυλλάδια και παρουσίασαν street theatre.

Επιπλέον, οι μαθητές ετοίμασαν σύντομο βίντεο με έμφαση στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και την ευκολία δημιουργίας ψεύτικων προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 

ipsonas-video

Στις 6 Μαρτίου 2014, διοργάνωσαν στο σχολείο ημερίδα «Έχω επιλογή». Σε περίπτερο ενημέρωσης στο σχολικό χώρο έδιναν ενημερωτικά φυλλάδια που ετοίμασε η ομάδα (ενημερωτικό φυλλάδιο, φυλλάδιο για την πινακίδα). Δοκιμάστε να λύσετε και εσείς το σταυρόλεξο των μαθητών. (Σταυρόλεξο, λύσεις). Στο περίπτερο, έδιναν πληροφορίες στους μαθητές για τους κινδύνους που προκύπτουν από την κακή χρήση του διαδικτύου. Ακολούθησε βιωματικό εργαστήρι, όπου οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο, μαζί με τους προέδρους των τμημάτων του σχολείου, συναντήθηκαν με άτομα από το Cyberethics και μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ήρθαν αντιμέτωποι με τέτοιους κινδύνους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. (Πρόγραμμα ημερίδας «Έχω επιλογή»)

Οι μαθητές ετοίμασαν ερωτηματολόγιο για γονείς και μαθητές. Διερεύνησαν τη χρήση του διαδικτύου από τους συμμαθητές τους για να δουν πώς χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και αν είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που υπάρχουν. Επίσης ήθελαν να μάθουν αν οι γονείς είναι οι ίδιοι χρήστες του διαδικτύου, αν γνωρίζουν για την ενασχόληση των παιδιών τους στο διαδίκτυο και αν είναι γνώστες των κινδύνων του και των τρόπων αντιμετώπισής τους. Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας των μαθητών.

Στις 28 Μαΐου 2014, το απόγευμα, οι μαθητές οργάνωσαν εκδήλωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στην οποία κάλεσαν μαθητές και γονείς. Στην ημερίδα παρουσίασαν τις δράσεις τους, έδωσαν πληροφορίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, προέβαλαν το βίντεο που ετοίμασαν και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους δίνοντας συμβουλές (πρόγραμμα εκδήλωσης). 

 

Λύκειο Αραδίππου, Λάρνακα

aradippou-posterrΚατεβάστε και παίξτε το παιχνίδι που ετοίμασαν οι μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του Λυκείου Αραδίππου μετατρέποντας την παρουσίαση του Cyberethics σε ηλεκτρονική μορφή.

aradip-game.jpg

  

Λύκειο Κοκκινοχωρίων – Φώτη Πίττα

Οι Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του Λυκείου Κοκκινοχωρίων μας έδειξαν την δημιουργικότητά τους συνθέτοντας και μελοποιώντας ένα τραγούδι για τους κινδύνους του διαδικτύου και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από αυτούς. Συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και όπως μας είπαν η διαδικασία αυτή τους βοήθησε να δεθούν μεταξύ τους και να γίνουν φίλοι. Παρουσίασαν το τραγούδι τους σε εκδήλωση του σχολείου τους για να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους.

Τα παιδιά ηχογράφησαν το τραγούδι τους και χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από ταινίες τα οποία συνδύασαν για να δημιουργήσουν βίντεο για το τραγούδι τους . Συμμετείχαν με το βιντεό τους στον διαγωνισμό παραγωγής σύντομου βίντεο για το διαδίκτυο.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το βίντεο του τραγουδιού με τίτλο «Όλοι μαζί μπορούμε!» .

Μια άλλη ομάδα μαθητών του σχολείου δημιούργησε το δικό της βίντεο και συμμετείχε στον διαγωνισμό παραγωγής σύντομου βίντεο για μαθητές. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από την κυπριακή παράδοση και ένα τηλεπαιχνίδι, έδωσαν τα σωστά μηνύματα με πρωτότυπο τρόπο και κέρδισαν την 1η θέση στον διαγωνισμό στην κατηγορία τους! Οι μαθητές μπήκαν στη διαδικασία να ενημερωθούν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, να ετοιμάσουν τις συμβουλές τους και να τις κάνουν τσιαττιστά, τα οποία αφού πήραν φυσικά την έγκριση της γιαγιάς, έγιναν βίντεο. Δείτε εδώ το βίντεο των παιδιών με τίτλο «Παίζουμε διαδικτυακά» .

05

Οι εκπαιδευτικοί με την ευκαιρία του Προγράμματος οργάνωσαν συνδιδασκαλίες στην Β΄ τάξη Λυκείου στα πλαίσια του μαθήματος της τέχνης και ετοίμασαν ταινία κινουμένων σχεδίων την οποία μπορείτε να δείτε εδώ (coming soon).

Τέλος, οι μαθητές με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους οργάνωσαν ενδοσχολική εκδήλωση στις 8 Απριλίου 2014, κατά την οποία προβλήθηκαν οι διάφορες σχετικές εργασίες των παιδιών και ακολούθησε σχετική διάλεξη.

kokkinox